Ontstaan van de Stichting Wildervank Fonds - Spaarbank in Wildervank
De spaarbanken, ook die van Wildervank, hebben een lange historie die teruggaat tot het begin van de negentiende eeuw.

De Maatschappij tot Nut van het Algemeen nam het initiatief “om de spaarzin te bevorderen als onderdeel van het proces om het geestelijk leven van de gewone burger te verhogen”.

In 1817 werd hiertoe de eerste spaarbank opgericht en er volgden nog vele andere, die later bijna allemaal de stichtingsvorm meekregen. Immers, het behalen van winst was geen doel op zich en reserves werden opgebouwd om het voortbestaan van de spaarbank te waarborgen.

Op 30 juli 1844 werd in Wildervank door het departement Wildervank van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen een Nutsspaarbank opgericht. Het ging goed met de bank. Na de Tweede Wereldoorlog werd de bank een stichting. De bank breidde middels filialen uit naar Stadskanaal, Beilen en Veendam en werd in 1973 een Bondsspaarbank. In 1980 volgde een fusie met de spaarbank van Bellingwolde. De Bondsspaarbank Wildervank fuseerde in 1995 met de SNS Bank. Hierdoor werd de structuur gewijzigd, waarbij alle activiteiten van de bank werden overgenomen door de SNS Bank.

Naar aanleiding van deze fusie is het SNS Fonds Wildervank opgericht. De financiële middelen van dit fonds zijn verkregen uit het vermogen van de oorspronkelijke Bondsspaarbank.

In 2013 werd een naamswijziging doorgevoerd. Vanaf 17 oktober werd de nieuwe naam Stichting Wildervank Fonds.